Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
17.02.2013 19:08 - Сара Брайтман
Автор: krysy Категория: Хоби   
Прочетен: 8184 Коментари: 0 Гласове:
10



   Обединила в творчеството си две любими музикални направления - класиката от миналото и поп музиката от последните десетилетия, за мнозина тя се превърна в "Ангел на Музиката", а за някои - позоряща великото изкуство. Тя не е скандална и рядко снима видеоклипове. Липсата на реклама не пречи дисковете й да се продават в милионни тиражи, а всичките й концерти да преминават в препълнени зали. Коя е тя в действителност? Независимо от отговора на този въпрос, тя успя да стане явление в музиката от края на ХХ век.

image

image

image

    Сара Брайтман (Sarah Brightman, 14. 08. 1960 г. ) е  родена в Бъркхамстед, близо до Лондон, и е най-голямата от шестте сестри в семейството.  В детството си мечтае да стане голяма актриса и посещава балетна школа. За първи път излиза на сцена когато е на 12 години в спектакъла на Джон Шлезингер "Аз и Албърт". На14 години започва да  пее, на 16 е танцьорка в телевизионния сериал «Pan’s People», а на 18 се присъединява към групата HOT GOSSIP, с която постига първия си успех  — песента I Lost my Heart to a Starship Trooper през 1978 заема шесто място в UK Singles Chart  и той става хит. След това кариерата на Сара неотклонно тръгва нагоре.  

image

 

image

    През 1981 година известният вече по това време композитор Андрю Лойд Уебър (Andrew Lloyd Webber, 22. 03.1950 г., автор на музиката на знаменитата рок-опера "Иисус Христос - Суперзвезда"), създава нов шедьовър - мюзикъла "Cats" ("Котките"). За мюзикъла са необходими повече от стотина танцьорки. Андрю е поканен в Кралската балетна школа да види кандидатките, една от които е  Сара. Той веднага я забелязва и е очарован от нея. Сара получава роля в мюзикъла - на котката Джемайма. А след шумния успех на премиерата между Сара и Андрю започва любовен роман, в резултат на което Уебър изоставя жена си и се жени за Сара Брайтман на рождения си ден през 1984 година.

image

  Следващите няколко години Сара Брайтман се превръща в муза за Андрю: следващите си няколоко произведения той пише именно за нея.  За изпълнението на сложните вокални партии Сара решава да издигне нивото на вокалното си майсторство и взема уроци при най-големия тенор на нашето време Пласидо Доминго, заедно с когото изпълнява "Реквием" (1985) на Уебър. За тази работа Сара получава  "Грами" в номинацията «Best New Classical Artist». Но истинския  триумф за нея е следващото произведение на Андрю - мюзикълът "Phantom of the opera" ("Фантомът на операта", 1986), в който тя отново изпълнява главната роля. От този момент започват да наричат Сара "Ангел на музиката"(именно така в мюзикъла  Призракът се обръща към Кристина). След постановката на този спектакъл на Бродуей през 1988 година, Сара отново е удостоена с висока награда – «Drama Desk Award». 
     През  1988 година певицата решава да издаде нещо самостоятелно. И това става албумът с английски народни песни "The trees they grow so high". той остава незабелязан, както и следващия - "The songs that got away" (1989). Общественността не иска да признае нейния талант, приемайки я само като сянка на  знаменития й съпруг. Сара се опитва да  измени положението като постоянно пътува и изнася концерти, вследствие на  което бракът й с Уебър се пропуква, и през 1990 година те се разделят, но остават приятели, и впоследствие Сара ще продължи да изпълнява негови композиции, а понякога ще изнасят съвместни концерти.

 image

image

image

 Сара разбира, че за да постигне успех успеха трябва кардинално да промени творчеството  си. През 1990 година излиза албумът й   "As I came of age" (1990). Това е първия албум, в който тя изпълнява поп музика, с лек уклон към диско. Но и този албум е постигнат от участта на предишните, макар музикалното му съдържание да е достйно за нещо повече. Впоследствие, когато Сара става прочута, интересът към този диск ще нарасне.  Това е последният неуспех на Сара: през 1992 година заедно с Хосе Карерас тя изпълнява композицията "Amigos para siempre (Friends for life)" - официалната песен на Олимпиадата в Барселона, която се превръща в хит в целия свят.

 image

image

   Когато чува музиката на "Enigma", Сара решаа да се запознае със създателите на групата - композиторите Михаел Крету (Michael Cretu) и Франк Питърсън (Frank Peterson). За да се срещне с тях Сара заминава в Германия и през 1992 година се запознава с Франк, с който впоследствие има любовен роман. Те започват съвместна работа, и след година излизат албума "Dive" ("Потапане"). Албумът показва Брайтман в една много новаторска и модерна светлина. Той съчетава в себе си стиловете поп и ню ейдж, така наречения стил класически кросовър - хармонично съчетание на класическа музика и поп, рок, което се оказва печеливша комбинация. Албумът е забелязан от публиката и се продава добре, но никой още не говори за Сара като за новоизгряваща звезда.  Действително голям неин хит става дуетът й с Том Джонс (Tom Jones) "Something in the air" (1996), който влиза в следващия й албум -  "Fly" ("Муха"), в чието създавене Франк е подпомогнат от Алекс Кристенсен (Alex Christensen), основател ва стилове като "поп" и "техно", и го прави доста успешно. Албумът става много популярен.
.
image

 image

    1997 година става дългоочаквания световен пробив на Сара. Композицията на Франк "Time to say goodbye", Сара изпълнява в дует с италианския теноро Андреа Бочели (Andrea Bocelli). Тя веднага заема върховете на музикалните класации в цял свят и е продадена в 15 милиона екземпляра. От този момент Сара се  превръща в истинска  световна звезда. Албумът й "Timeless" (1997) също е разпродаден в няколко милиона тираж. Албумът е силно повлиян от класическата музика. Аранжиментите са дело на Лондонския симфоничен оркестър.  Успехът на този диск подсказва на Сара, че трябва да се движи именно в тази насока, съединявайки, на пръв поглед, невъзможното - класическа музика с поп стила. 
   Най-голямо творческо достижение за Сара и Франк стават двата следващи албума - "Eden" (1998) и "La luna" (2000). На тези дискове тя събира заедно призведения от всички  музикални епохи и стилове, доказвайки на всички, че в музикалния свят рамки не съществуват. Произведенията на  Албинони, Хендел, Пучини, Бетовен, Дворжак и Рахманинов  са редом до световните шедьоври на рока "Dust in the wind" (група "Kansas") и "A whiter shade of pale" (група "Procol Haum"), народната "Scarborough Fair" звучи след танцовата композиция на Франк "Winter in july", а произведенията на Енио Мориконе (Ennio Morricone) са редом с песните "Here with me"на  певицата Дайдо (Dido) и "Il mio cuore va" (италианска версия на композицията "My heart will go on" от филма "Титаник"). Но дори при такава, на пръв поглед, чудовищна смесица не възниква и най-малкото чувство за дисхармония.

 image

  През новото хилядолетие Сара зарадва поклонниците с нови свежи неща - "Classics" (2001), който събира нейни изпълнения на арии и класически произведения, и "Harem" (2003), повлиян от арабската музика, особено успешен в страните от Средния Изток.
    През 2008 г. тя публикува „Симфония“, в който има елементи от готик метъл. През август пее на мандарин и английски заедно с китайския певец Лу Хуан „Ти и аз“ на Олимпийските игри в Пекин през 2008.
  Общото, което обединява всички работи на  Сара е нейният изключителен глас. Гласът на Сара Брайтман е сопран с диапазон 3.9 октави. Тя го владее безупречно: класическите оперни арии и съвременни поп композиции са й подвластни в еднаква степен.  Самата Сара обяснява свой успех така: "Аз много работя".

  image

  Сара Брайтман се готви да полети в космоса. Неотдавна тя заяви, че е получила разрешение от Роскосмос и скоро ще почне подготовката си за полет към Международната космическа станция, където ще остане 10 дни. 
   
“Аз съм музикант, а не учен. През януари 2013 година излиза новият ми албум, след което ще имам световно турне. За 15 месеца планирам да обиколя всичките пет континента, след което ми предстоят шест месеца подготовка за полета в Звездното градче край Москва ”,  споделя Брайтман.
   
“Аз винаги съм искала да  полетя в космоса. Израснах като тихо и скромно момиче, и тогава даже не можех да си представя, че ще осъществя своята мечта. Но сега разбирам, че това е възможно. “Иска ми се  да ме отвлече някой извъземен”, – със смях певицата  приключва интервюто си за полета, който ще се проведе вероятно през 2015 година. 












Гласувай:
10



Следващ постинг
Предишен постинг

Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: krysy
Категория: Хоби
Прочетен: 2299688
Постинги: 210
Коментари: 695
Гласове: 5363
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031