Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
05.01.2018 09:07 - отношението - функция на еволюцията1
Автор: bven Категория: Забавление   
Прочетен: 2095 Коментари: 0 Гласове:
5


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
 

                                                          ПЪРВА ЧАСТ

„ Човек, чието познание за света не го
отвежда по-далеч от точката, до която
може да го отведе науката, никога няма
да разбере какво намира в природата
онзи, който гледа с очите на духа. "

Рабиндранат Тагор

I
Ако творческото вдъхновение е плод на нашия разум, то кое ли е дървото и какви ли са клоните, на които е листил, цъфтял и зреел плодът на откровението? Зрелостта на този плод са качествата на нашето съзнание, чиято будност е сбор от минали опитности и сегашни знания. Една будност на самоосъзналото се его. То е видимо, осезателно и зримо за интелекта. И ние му се радваме, ценим го, укоряваме се когато грешката е имала последствието на неочакваност  -  най-често страдание.
Но дървото е символ на двойната природа, на всичко видимо и невидимо. Тогава схващаме, че соковете на зримото са дошли от дълбините на невидимата хранителница-корените. Едва сега, чрез разума, разбираме, че подсъзнанието е заложен още в семето плод. А бъдещото семе е дар, който днес засаждаме чрез битието си и ще можем да оберем като награда за себе си.
Това е дървото на Живота.
То расте само след като сме яли до пренасита от дървото на Познанието.
Да благодарим!

Благодарността не е начин за придобиване, а отношение към придобитото. Да благодарим на невидимите корени, на здравия ствол, на клоните, на листата дали кислорода за живот и... да опитаме плодът на собственото си градинарство. Ето това даде Луцифер на Адам и Ева. А Змията го вгради в цикличността, за да не е страданието ни вечно.

Защото Бог ги сътвори, но познанието за двуполюсността, за видимото и невидимото не им даде. И не защото не искаше или не можеше, и не защото не знаеше, че те ще поискат, а именно затова-за опитността, за придобитата опитност. Защото учители има много, но само личният опит дава благодатта за придобиване на подобието.
От тогава Човекът тръгва да търси и придобива, а избраниците из собственото му творчество биваха удостоявани със знанието за невидимото, за скритото, без което клони не растат, цветове не цъфтят и плодът няма развитие и зрялост. Така възниква светът! Не като форма, а като съзнание за формуването! Не като материя, а като връзките, които я правят жива - онези видими и невидими нишки, които свързват двата полюса-двете субстанции.

В началото Бог сътвори Небето и Земята. Две субстанции. Две същности. Два свята. От тук, от тези два символа тръгват явните и тайните опитности, окултното и научното, пределното и безпределното. Този процес се развива от III-та коренна раса до днес. Дори крайният материализъм на ХХ-ти век не можа да го прескочи. Енгелс също осъзнава схемата: М-Ф-Х-Г-Б-С и че тя е схема на циклите в битието на природата и човека. Тя изразява определени цикли от развитието на материята въобще, независимо от нейният вид: М - механичен период, Ф -физичен период, Х - химичен период, Г - геологичен период, Б -биологичен период и С - социален период.

Знание, достигнато от съзнанието чрез опита, осъзнаващо и още нещо - сложността на тяхната взаимовръзка, която нашето познание не е възможно да обземе и осъзнае. И стигаме до символите, чийто графичен израз най-добре илюстрира и най-простичко обяснява тези процеси. Символично изразени тези връзки са следните.
С нарастването на взаимовръзките в материята се усложняват и процесите, които протичат докато достигнат до шестия символ-Социалния период. Той е навсякъде и във всичко. От точката на зараждането стигаме до сложния Пентаграм-Символът на Човека, на микрокосмоса. Неговите пет ъгли са: Етерът, Земята, Огънят, Водата и Въздухът. Пентаграмът е най-сложната и най-съществената фигура от схемата. Позната е от дълбока древност. Позната ни е и от символите на великия, посветен от античността - философът Платон. Тези процеси той илюстрира така:

image

imageimage
При Платон имаме и пространственост, обемност, развитие на информацията съдържаща енергийните характеристики на основните елементи.
За Платон главната и най-сложна фигура е олицетворяващата космоса-пентагондодекаедърът. А той е съставен от Пентаграми съединени така, че образуват най-съвършената космическа форма-кълбото. Но не кълбото въобще, а енергийното кълбо на структурите, на които може да се развиват еволюционните процеси на живата материя и главно Човекът. Нашата планета Земя има точно такава енергийна структура. Пентагондодекаедърът е едновременен символ на Микро и Макрокосмоса. Елементът Пентаграм /Човекът/ вписан в структурата на планетата като основен модул, като най-висша форма носеща в себе си многократността на петте формиращи развитието периода. Освен това Пентаграмът е символ на Златното сечение, проявата на Троичността на творчеството в неговите три основни плана:Божествен(кръг), Материален (квадрат, Земя) Човекът(пентаграм). Казаното можем да представим в този вид:



image




image
Пентаграмът съдържа и един безкраен ред на смяната на Съзиждащите и Разграждащите сили на природата и духовното развитие на Човека. Наричани са Добро и Зло, Бог и Дявол и т. н.



Тагове:   Бог,   Платон,   знание,   пентаграм,


Гласувай:
5



Няма коментари
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: bven
Категория: Поезия
Прочетен: 14868907
Постинги: 2718
Коментари: 13249
Гласове: 39042
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Блогрол
1. българия отвръща на удара
2. Умма: Дали да се имунизирам
3. коледна приказка
4. Кръстова гора
5. Дивна8: Без извинение, г-н премиер!
6. истинската история на българите и александър
7. трите колена на българския род
8. мудри на новото време
9. подкрепете бъдещето на децата ни!
10. Българите от Казан - да вземем пример!
11. Българите са в сърцето на велика цивилизация!
12. Кармичната мисия на рода Дуло
13. Тайната на свещения български език
14. свещена българска земя
15. истинската българска история
16. ти си чудесна!
17. 10 знака, че вече сте с пробудено съзнание
18. Българите - богосъздаденият народ
19. златото на българите
20. тайните строители на българия
21. българското първо началие на Човечеството
22. ал джазира за българската земя
23. СВЕЩЕНОТО ПОЗНАНИЕ НА КАТАРА
24. и ще се разбере кои са българите!
25. защо сме още по-бедни?
26. България е най-древната държава